Regulament AD

Regulamentul de Anduranță este conceput pentru a asigura desfășurarea competițiilor într-un mod sigur, echitabil și în conformitate cu standardele de performanță.

Examen Anduranta

Varsta minima departicipare 16 luni,maxima 6 ani, temperatura exterioara 22 grade.
Nu pot participa cainii bolnavi,agresivi, slabi.
Conductorul trebuie sa aiba bicicleta, motoreta sau masina.
Inainte de  examen se va completa o fisa in care se va trece: nume caine, data nasterii, sex, COR, Tatuaj/Microcip, nume conductor, nume proprietar.
Este obligatorie prezentarea carnetului de performanta, in caz contrar cainele nu va putea sustine proba de AD.
Este necesara prezenta unui dr,veterinar care ,in functie de situatie va controla cainii si va comunica arbitrului diagnosticul.Arbitrul este singurul care ia decizii privind examenul de AD.
Arbitrul contoleaza daca cainii sunt in conditie fizica buna.
Se acorda 2 calificative ADMIS si RESPINS.
Locatie: teren cu iarba, neasfaltat sau asfaltat.
Distanta ce trebuie parcursa-20 km,viteza 12-15 km/h, trap normal sau la galop normal, ritmic.1
1.Prima parte-8 km, pauza 10 min, arbitrul verifica starea cainilor,putind exclude cainii care au avut o miscare mult prea lenta sau pe caredau semne de epuizare.Cainii vor fi tinuti in lesa de conductor in timpul pauzei.
2.A doua parte-7 km, pauza 20 min, cainii pot circula liberi in timpul pauzei.Arbitrulverifica din nou starea cainilor,gradul de oboseala, starea pernitelor, putind elimina cainii cu probleme.
3A treia parte -5 km
Dupa terminarea testului urmeaza o pauza de 5 min,cainii putind sa se miste liberi.
Arbitrul verifica din nou starea de oboseala si eventualele leziuni ale pernitelor.
Testul de anduranata se sustine de de conductor cu bicicleta,,motoreta sau masina, arbitrul urmarind parcugerea distantei ,in functie de teren, din masina aflata in miscare.
La final arbitrul va completa carnetele de performanta, le va semna si la inmana conductorului.

In preambul, Comisia Utilitara FCI a hotarat deja excluderea loviturilor de baston aplicate in cadrul probei C (paza si protectie) a examinarilor IGP 1 – 3. Proba C va contine in continuare faza de presiune cu baston moale, dar nu se vor mai aplica lovituri. Hotararea a intrat in vigoare pentru toate examinarile IGP FCI, incepand cu data de 01.01.2023.

Mai trebuie adus in atentia organizatorilor de competitii utilitare si faptul ca noua denumire corecta si completa a examinarii IGP (Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordnung) este IGP FCI si ca in aceasta formula trebuie notata in carnetele de performanta ale participantilor la examinari.

September 27, 2013

Fisa Examen Anduranta